Postatiszta bélyeg– Nem felhasznált, nincs rajta bélyegzés vagy egyéb kezelési jelzés, a gumizása eredeti, nincs rajta ragasztónyom. (falc) Ezt érdemes gyűjteni, később postaforgalomban felhasználható, értékesíthető gyűjtőknek.

Pecsételt, használt bélyeg – Postai felhasználást nyert, bélyegzett. Leáztatva szokták gyűjteni, de nem a teljesen szokvány küldemények esetében célszerű a küldeményen megőrizni. Akinek nincs lehetősége postatiszta formában gyűjteni, az eredeti ár töredékéért hozzá tud jutni. Gyűjtői ára igen alacsony, kevésbé keresett.

FDC – Első napi boríték. Gyűjtésre ajánlom. Tárolása is könnyebb mint a bélyegnek bár terjedelmesebb, de nem annyira sérülékeny.

CM – Carte Maximum – korábban kb. 1988 előtt kiadott bélyegek, blokkok felhasználásával. Nagyon szépek. Nem az értékük inkább a szépségük miatt gyűjtjük.

Fogazott bélyeg és vágott bélyeg – a bélyeg külső szélén lehet meglátni. Ha egyenes vágott, ha hullámos akkor fogazott. A vágott értékesebb.

Tévnyomat – az alapbélyeghez képesti eltérés. Például színeltolódások, fordított-, hiányzó fázisnyomatok, stb. Értéke akár a bélyeg többszöröse is lehet.

További szakkifejezése: Blokk, kisív, teljes ív, összefüggő pár, sorozat, sorozat párban, fordított pár, értékjelzés, névérték, emléklap, vonalkód, stb.